Nieuws

Bouw mee aan de kathedraal van Jezus in de commissies!

Zoals tijdens de startzondag op 15 september is gepresenteerd, zoeken we aan het begin van dit seizoen nog een aantal vrijwilligers om de commissies te versterken. In je postvakje en hier kun je een uitgebreide beschrijving van alle benodigde taken vinden. Hieronder een verkort overzicht. 

KERK

 • 5x Gastheren en –dames welkomstcommissie
 • 2x Rijders ouderenvervoer
 • 2x Muzikale begeleiding erediensten
 • 1x Coördinator camerateam
 • 3x Lid Camerateam
 • 2x Voorbereider Beamteam
 • 2x Beamerbediener
 • 1x Geluidsman of -vrouw
 • 1x Redacteur Jaarboekje
 • 1x ICT-er

JEUGD

 • 1x Voorzitter Jeugdcommissie
 • 1x Notulist Jeugdcommissie
 • 6x Oppasleiders en -helpers Kindercrèche 0-4
 • 6x Leiders en -helpers Kinderkring 4-12
 • 1x Enthousiaste meedenker/werker Connect-Kerkteam
 • 2x Contactpersoon Grote broer/zus project
 • 2x Grote Broer en Zus begeleiders 12-18

 GLANS

 • 3x Tentenbouwer
 • 10x Koffieschenkers

Stuur bij interesse graag een reactie naar cbz@gkvhoogkerk.nl of naar de betreffende commissie. Ze zullen er zeker blij mee zijn!

Namens de CBZ,

Marcel van der Kooij

Tijdcollecte 2019

Stichting Present stimuleert ‘omzien naar elkaar’

Tijdens de ochtenddienst van zondag 8 september willen we je middels een tijdcollecte graag enthousiast maken voor de projecten van Stichting Present Groningen. We zouden het als diaconie geweldig vinden als een groot deel van onze gemeente dit najaar zich een dag inzet voor de kwetsbare medemens in Groningen.

Brug tussen mensen

Stichting Present Groningen is een organisatie die de betrokkenheid van burgers, bedrijven, kerken, buurten en andere sociale verbanden wil stimuleren en organiseren. Als ‘vrijwilligersmakelaar’ biedt Present groepen burgers de mogelijkheid om een zinvolle en goed bestede dag te beleven door zich onbetaald en op projectbasis in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. Present werkt vanuit een christelijk, sociale motivatie en wil zo in de samenleving een beweging op gang brengen waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien.

De tijdcollecte.

Bij binnenkomst op 8 september krijgt iedereen een kaart. Hierop staan een viertal datums (5 oktober, 2 november, 23 november en 25 januari) en verschillende activiteiten: tuinieren, verhuizen, schoonmaken, sausen, etc. Hierop kan je aangeven op welke datums je beschikbaar bent en welke activiteiten je zou willen doen.

Tijdens de tijdcollecte worden deze kaarten opgehaald door de diaconie. Als je er niet bent op 8 september of niet zo lang kunt wachten kan je door op deze link te klikken je alvast opgeven.

In de week erna worden door stichting Present op basis van de opgegeven activiteiten en datums groepen samengesteld. Je wordt op slechts één van de opgegeven datums ingedeeld in een groep, hoe meer datums je aankruist hoe makkelijker het voor Present is om groepen te maken. Op 11 september is er een informatieavond voor alle gemeenteleden die zich hebben opgegeven. Hier worden de groepen bekend gemaakt en wordt uitgelegd hoe het verder in zijn werk gaat.

Hoe werkt het verder?

Stichting Present Groningen zoekt voor de groepen geschikte hulpvragen. De groep en hulpvraag worden aan elkaar gekoppeld in een eenmalig project. Elk project geeft voldoening en plezier. Daarnaast is de ontmoeting met de ander een hele waardevolle ervaring. Als deelnemer geef je niet alleen, je ontvangt ook!

Daarom: van harte aanbevolen!

Namens de diaconie

Jan Posthuma
Hilda Schoonveld

Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.” Matteus 25: 35 en 36

Doe mee aan de Marriage Course

MC-Standaardbeeld-1000x667

We willen in Hoogkerk starten met een Marriage Course. De Marriage Course is net als de Alpha cursus een initiatief van Alpha Nederland. De Marriage Course is bedoeld voor (echt)paren die graag willen investeren in hun relatie. Het is diepgang, maar ook samen een verzorgd avondje uit. Na de cursus heb je zeven romantische diners gehad én heb je meer inzicht in jezelf, je partner en jullie relatie.

Dineren en praten
Hoewel je de cursus volgt met andere stellen, ligt de focus op jullie beiden. Je gaat met z’n tweeën aan tafel in restaurant ‘Het Anker’ voor een diner bij kaarslicht. Inleidingen, video’s en presentaties volg je met de andere stellen. De werkvormen doe je met z’n tweeën waarbij je voldoende privacy hebt om weer eens echt samen te praten over:

 • Het leggen van sterke fundamenten voor  jullie relatie
 • De kunst van communicatie
 • Het oplossen van conflicten
 • De kracht van vergeving
 • De impact van familie – verleden en heden
 • Goede seks
 • Liefde in actie

Invulling cursusavond
Elke bijeenkomst begint om 19 uur met een maaltijd waarin je gelegenheid hebt om samen met je partner even te ontspannen. Na de eerste inleiding (rond 19:45 uur) doen jullie beiden (vanaf 20 uur) de oefeningen uit het werkboek en bespreken jullie de uitkomsten met elkaar. Er zijn géén groepsgesprekken, het draait om jullie beiden en jullie relatie. Gedurende de avond wisselen inleidingen en oefeningen elkaar af. De avond eindigt om 22 uur. Elke avond eindigt met een aantal huiswerkoefeningen om later samen over verder te praten.

Voor wie?
De cursus is voor ieder stel dat wil samenwerken aan en investeren in hun relatie. Het maakt niet uit of je minder dan twee jaren samen bent of meer dan dertig jaar getrouwd. Er is plaats voor maximaal 7 stellen (vol = vol).

Data [aangepast]
Woensdagavond: 13 februari – 27 februari – 6 maart20 maart – 3 april – 10 april – 8 mei
Telkens 19-22 uur.

Kosten
Aan de cursus zijn kosten verbonden voor het werkboek, cursusboek (optioneel) en de maaltijden en catering. De kosten zijn ca. € 175,- per stel. Daarvoor ga je 7 keer uit eten ;-) Mochten de kosten een belemmering zijn dan vinden we daar een oplossing voor.

Opgave
Bij Harry en Roelie van der Laan. Per e-mail (laan94@zonnet.nl) of telefonisch (06 3362 5178).

Meer informatie?
Via onderstaande link kun je een PDF-bestand downloaden. Hierin staan naast de informatie van hierboven, ook vijf redenen om mee te doen en een paar voorbeelden uit het werkboek zodat je een indruk krijgt van de werkvormen op de avonden. Wanneer je meer wilt weten, kun je een van ons bellen, mailen of langskomen om de cursusmaterialen in te zien. 

Cursusinformatie Marriage Course 

Groet,

Harry & Roelie van der Laan
Anne & Stien Heemstra
Gerben & Léonie van Dijk

Nieuw seizoen, Nieuwe Alpha…

Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op Alpha. Alpha is een introductie in het christelijk geloof die ook in Hoogkerk wordt aangeboden. Wereldwijd hebben ruim 24 miljoen mensen in 169 landen een Alpha gevolgd.

In ongeveer 10 interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdekken de deelnemers wat het christelijk geloof inhoudt. Elke avond begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd luisteren de Alpha-deelnemers naar een kort, inspirerend verhaal. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal waarover de Alpha-deelnemers doorpraten in kleine gespreksgroepen.

Geïnteresseerd? Kom naar de infoavond:

10 september 2018 in Café De Brug
Kerkstraat 2 Hoogkerk
Inloop vanaf 19:30
Start: 20:00
Eind: ± 21:15

e-mail: alphahoogkerk@gmail.com
Contact: Marco Albertema

Cursus Bijbellezen ‘Oude Testament in tien lessen’

Ds. Meijer verzorgt vanaf woensdag 17 oktober een Cursus Bijbellezen.
Tijdens de cursus wordt het Oude Testament in tien lessen behandeld.

Plaats en tijd: GKV Hoogkerk, v.a. 20:00uur
Opgave voor 11 september per e-mail bij ds. Meijer: dsmeijer@live.nl

Meer informatie:
Folder bijbelcursus voorzijde
Folder bijbelcursus achterzijde
 

Verslag van de tijdcollecte

Verslag tijdcollecte Hoogkerk 2017 17 september

Video presentatie tijdcollecte diaconie

Klik hier om de video te bekijken!

Zomerconcert Urker Mans formatie 2017

Op zaterdag 2 september 2017 treedt de Urker MANS Formatie op in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Hoogkerk. Ze presenteert deze zomer haar nieuwe CD ‘Morgen’ die zojuist is verschenen. Het album is gevuld met bekende populaire klassiekers zoals: ‘Edelweiss, Leningrad en Comrades in Arms’. Daarnaast maken spirituals en geestelijke liederen deel uit van zoals: ‘Kom tot de Vader en Soon and very soon.’

De dertien zangers zingen in traditionele Urker kleding onder leiding van de professionele dirigent Martin Mans. Aan het orgel  en de vleugel zit Mark Brandwijk die het programma een extra dimensie geeft. De zangers zingen ook solistisch waardoor hun unieke stemmen nog meer tot hun recht komen en twee van hen bespelen, naast hun zang, een taragot en een altviool.

De mannen komen zingend in processie op waarmee is de toon  gezet voor een avond ontspannen genieten van een gevarieerd programma. Aan het einde geeft Martin Mans de luisteraar gelegenheid om op het podium een nummer mee te zingen. Hieraan wordt massaal gehoor gegeven.  

Datum: zaterdag 2 september 2017
Aanvang: 19.30 uur.
Locatie: Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt), Hoendiep 232 – Hoogkerk  
Toegang: 
Aan de deur € 17,50. 
Online en bij reservering € 16,-. 
Kinderen t/m 11 jaar € 5,-. 
ANBO/KBO/PCOB-leden betalen op vertoon van de lidmaatschapspas € 13,-.
Reserveren: www.martinmans.nl of op de reserveerlijn: 06 – 25 39 19 03. 

 

URKER MANS FORMATIE

De Urker Mans Formatie is in 2012 met haar optredens begonnen. Een serie zomerconcerten en kerstconcerten staan elk jaar op het programma. De zomeravonden zijn luchtig van karakter en er is ruimte voor een vrolijke noot. De luisteraars worden aan het einde nog meer bij het optreden betrokken en uitgenodigd op het podium om mee te zingen met de toegift. De zangers hebben een jarenlange podiumervaring  en zijn semiprofessioneel of professioneel.  Solistisch komen de zangers ook aan bod waarmee hun unieke stemmen nog meer tot hun recht komen. Vorige zomer traden ze op in Canada waar ze een goede indruk hebben achter gelaten. In het najaar gaan zij op hun tweede tournee.

Naast de nieuwe cd ‘MORGEN’, staat de unieke DVD ‘Geloof, hoop en liefde’ in de belangstelling. Hierop zingen de zangers hun solo’s en geven ze een interview. De beelden zijn gemaakt in het Zuiderzeemuseum.

Tussen hamer en aambeeld

Twintig eeuwen kerkgeschiedenis in Tien Lessen

Veel discussies en tegenstellingen in de kerk (of tussen kerken) vandaag, worden gevoerd of besproken alsof het onderwerp of ‘probleem’ zich nu voor het eerst voordoet. Vaak worden dan eigen gewoonten of vormen als normatief gehanteerd, zonder Bijbelse onderbouwing of de vaak relativerende kennis van de ontstaansgeschiedenis van die gewoonten en vormen.  

Kennisname en bespreking van (gebeurtenissen en personen uit) de Kerkgeschiedenis, kan ons helpen onze eigen tijd en/of strijd beter te begrijpen en waar nodig te beoordelen. Deze cursus geeft daarvoor hopelijk een eerste opzet en/of aanzet.

Het zoeken naar relevantie voor vandaag of aanknopingspunten bij discussies die vandaag (weer) spelen is daarbij leidend voor de selectie van personen, stromingen of gebeurtenissen die aan de orde komen, en verder is het de bedoeling dat er tijdens de lessen ruim tijd is voor inbreng van de cursisten zelf (discussie en reflectie).

De cursus is vooral bedoeld als een inleiding in de geschiedenis van de kerk voor wie daar graag wat meer over wil weten, of zijn of haar wat weggezakte kennis weer wat op wil halen. Het voorbereidingsmateriaal en de inhoud van de lessen is daarop afgestemd. Deelnemers met meer deskundigheid zijn echter ook van harte welkom. In de besprekingen kunnen wij namelijk heel goed van hun kennis en inzichten gebruik maken.

Cursusinformatie

Datums

Woensdagavond 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 (filmavond) december 2017;

10 en 24 januari, 7 en 21 februari, 7 maart 2018

 Tijd en plaats

 ’t Anker (GKv Hoogkerk, Hoendiep 233a), we beginnen om 20.00 en sluiten af rond 22.00.

Inschrijving en kosten

Inschrijven kan per mail tot 15 september 2017 bij Henk de Wit – hadewit@kpnplanet.nl

De kosten zijn € 30,- per deelnemer en sluiten al het cursusmateriaal in (map + voorbereidingsmateriaal).

Muziek- en zangavond op zondag 21 mei 2017 in Wâlterswâld!

Op zondagavond 21 mei zal er in de Gereformeerde kerk ’De Lichtbron’ (Tsjerkeloane 12, Wâlterswâld), weer een muziek- en zangavond worden gehouden. Deze avond begint om 19:30.

Het thema is dit maal: ‘Juicht, o volken, juicht´. Samen gaan we zingen en musiceren over dit thema, welke ontleent is aan psalm 47. De liederen en muzikale stukken hebben dan ook alles te maken met Hemelvaart en Pinksteren: Jezus steeg op naar de Hemel, maar stuurde toen de Heilige Geest, waardoor wij mogen geloven in Hem, die voor onze zonden stierf.

Muzikale medewerking wordt verleend door een ensemble van het Christelijk muziekkorps ’Excelsior’ Driezum / Wâlterswâld en organist Jogchum Sipma 

Al met al belooft het weer een prachtige avond te worden, waar wij u en jullie van harte voor willen uitnodigen.

De toegang is gratis. Wel is er, ter bestrijding van de onkosten, na afloop een deurcollecte. Tevens is er na afloop gelegenheid tot het drinken van een kopje koffie, thee of fris.

Graag tot zondag 21 mei, aanvang 19:30!

GKV Hoogkerk / Hoendiep 233 / 9745 EG Groningen / Tel. 050 – 2041933